Ronald Giphart opgenomen na boekpresentatie!

Gunst! Direct na de presentatie van zijn gloednieuwe boek “Keukenprins” in Amsterdam-Zuid is schrijver Ronald Giphart, tegenwoordig voorzien van kekke nepbaard en bekend van zijn romans over geslachtsdrift, door enkele ambulancemedewerkers ingesnoerd en naar de dichtstbijzijnde psychiatrische inrichting gebracht! Onder de verbouwereerde blikken van zijn lieve vrouw en zijn drie kindertjes werd de schrijver schuimbekkend afgevoerd. HaaiKoe sprak met Dirk van Vilden, directeur van inrichting Het Zonnebloempje. “We hadden geen dag later moeten komen.” Oei!

Het is kwart voor drie ’s middags als we aanbellen bij Het Zonnebloempje. Van Vilden laat ons binnen en leidt ons naar de cel waar de schrijver “voor zijn eigen veiligheid” zit ingesloten. Het is geen fraai gezicht. De zielige, duidelijk in een midlifecrisis verkerende, kalende, dikkige schrijver zit ingepakt in een dwangbuis. Zijn kekke, moeilijke bril heeft hij in zijn mond, zijn ogen zijn rood en hij zit op de grond in een hoek van de door hel tl-licht verlichte cel. “Nu is hij even kalm, maar dat komt door de tranquilizers,” meldt Van Vilden ons. “We hebben hem een dosis gegeven waarvan een olifant in slaap zou vallen. En dat was maar goed ook, want zoals die papzak gisteren tekeer ging, dat kon dus echt niet. Onze andere patiënten deden geen oog dicht!”

De hamvraag komt al snel op tafel: waarom is Giphart opgenomen? “Daar gaat een lange geschiedenis aan vooraf,” meldt Van Vilden. “Wij volgden hier in de inrichting met zorg zijn werk. Het beeld van de schrijver dat daaruit voortkomt, is namelijk afgrijselijk. Toen Ronald een tenenkrommend slechte performance gaf in een verfilming van een van zijn boeken, trok ik al aan de noodrem, maar wilden mijn collega’s er nog niet aan. Maar het ging van kwaad tot erger: hij presenteerde zelfs op een bepaald moment een Fokke en Sukke tv-programma, waar ik echt om heb moeten huilen, zo verschrikkelijk was het. Maar toen zijn nieuwe boek uitkwam, was iedereen hier het erover eens: Giphart lijdt aan een zeldzame, chronische vorm van egomanie, ook wel extreem narcisme genoemd. Het ik staat voorop, dan komt een hele tijd niets en dan komt wederom het ik. Het is te genezen, maar er is heel veel werk voor nodig.”

Van Vilden en de rest van de staf kreeg een voorpublicatie van het nieuwe Giphartboek “Keukenprins” onder ogen. “Dat boek loog er niet om: we kunnen zeggen dat we hier met een hoogte-, danwel dieptepunt in Gipharts egomanische carrière te maken hebben. Ronald noteert in dit boek wat hij dagelijks naar binnen werkt. Nu ja, daar zit zelfs zijn vrouw niet op te wachten, laat staan overige lezers, maar Giphart heeft deze kinderlijke fantasie doorgevoerd en een monster gecreërd. Ja, een monster, schrijf dat maar op. Het is het meest narcistische boek dat ik ooit heb gelezen. Toen bekend werd dat het boek gepubliceerd zou worden en Ronald bezig was met de boekpresentatie, zijn we met gierende banden naar Amsterdam-Zuid gecrosst. We hebben hem daar een dwangbuis omgebonden en pillen in zijn anus en mond gestopt. We moesten wel: we stonden met onze rug tegen de muur.”

Als we vragen naar Gipharts toekomst, zucht Van Vilden diep. “Zoals het er nu naar uitziet, dient Ronald hier nog minstens zevenentwintig jaar platgespoten op de afdeling te blijven. Maar dat is een optimistische inschatting: een dergelijke vorm van egomanie kan ook na zestig jaar dagelijks pillen innemen, pisbuisonderzoek, hersenscans en spuiten krijgen nog niet voorbij zijn. Fans van Ronald, als die er al zijn, gaan dus een lege en zware tijd tegemoet.”

We nemen afscheid van Van Vilden, die ons op de valreep nog een map laat zien. “Zien jullie dit? Het dossier Francisco van Jole. Die balanceert ook op de rand. Nog enkele weken getwitter, en we rukken ook uit voor die man. Het doet pijn aan ons hart, maar we proberen die mensen enkel te helpen.”

Zoveel is HaaiKoe duidelijk geworden. We wensen Van Vilden en zijn staf veel succes met de behandeling van de arme Ronald Giphart!

Stem of voeg toe aan Uitleg over het gebruik van deze icons : Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

25 Responses to “Ronald Giphart opgenomen na boekpresentatie!”


Comments are currently closed.